Afaceri la tara: introducere in agricultura ecologica

Agricultura ecologica (sau bio) este un fenomen care ia amploare de la an la an, la nivel mondial, pe masura ce consumatorii se orienteaza tot mai mult catre alimentarea sanatoasa, iar statele isi pun mai mult problema protectiei mediului si aloca fonduri pentru dezvoltare durabila.

In Romania, agricultura ecologica este un fenomen inca tanar, care a inceput sa prinda avant dupa intrarea in Uniunea Europeana, datorita sprijinului oferit la nivelul UE pentru sprijinirea acestui sector. Tocmai de aceea, cred ca agricultura ecologica este un sector de viitor, cu posibilitati de dezvoltare mult peste agricultura traditionala.

In plus, agricultura ecologica se preteaza si pentru exploatatii agricole de dimensiuni mici, astfel incat nu trebuie sa fii un mare mosier ca sa faci o afacere profitabila din asta. Principalul avantaj al agriculturii ecologice vine din preturile mai mari la care pot fi valorificate produsele, comparativ cu cele provenite din agricultura traditionala. Ati vazut cu siguranta in supermarketuri ca la rafturile cu produse bio preturile sunt mult mai mari. Chiar daca pe masura ce fenomenul agriculturii ecologice va creste si oferta de produse va fi mai mare preturile vor mai scadea, cu siguranta ca acest lucru nu se va intampla in termen de cativa ani.

Un alt avantaj al agriculturii ecologice este ca vei produce si vei avea la dispozitie alimente mult mai sanatoase pentru familia ta, ceea ce te va ajuta sa-ti imbunatatesti calitatea vietii.

Nu in ultimul rand, agricultura ecologica este sprijinita de stat, de fapt de Uniunea Europeana, prin subventii suplimentare fata de agricultura traditionala. Aceste subventii pot fi de mare ajutor mai ales la inceput de drum, cand decizi sa te lansezi in aceasta afacere.

Ce presupune insa agricultura ecologica?

Principiile sunt simple: sa produci cu ceea ce-ti ofera sistemul natural, sa folosesti cat mai putine materii prime din exterior si daca se poate sa nu folosesti deloc produse chimice de sinteza (ingrasaminte chimice, antibiotice, pesticide), sa previi eroziunea si deteriorarea solului in cazul culturilor vegetale, sa asiguri sanatatea si bunastarea animalelor, astfel incat sa obtii produse cat mai sanatoase.

Este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic in agricultura ecologica. In schimb se recomanda selectia soiurilor de plante sau animale cel mai bine adaptate la zona in care derulati aceasta activitate si cele mai rezistente la boli si daunatori, ceea ce favorizeaza in final si obtinerea unor productii mai mari.

Exista regulamente emise de Comisia Europeana care definesc destul de clar agricultura ecologica, pe care le puteti gasi aici si aici.

Pentru trecerea de la agricultura traditionala la cea ecologica este necesara parcurgerea unui proces de autorizare si se cere o perioada de conversie care poate ajunge la 2-3 ani. Procedurile sunt destul de birocratice, dar ce mai este simplu in ziua de azi?

Despre cum poti face pasul catre agricultura ecologica, voi scrie intr-un articol viitor, dupa ce ma documentez mai temeinic. Pana atunci, puteti consulta informatiile disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii.