Aromele prospete din gradina. Cand si cum sa plantam ierburile aromatice

Am intrat in luna aprilie si chiar daca vremea nu pare sa tina cu noi e timpul sa ne mai aruncam cate un ochi si in gradina. Cateva flori probabil au inceput sa isi arate frunzele si poate chiar florile, dar de data aceasta e vreme sa ne concentram pe plantele aromatice.

Au devenit deja destul de populare micile ghivece cu busuioc, rozmarin, cimbrisor, care se gasesc acum in mai toate hypermarketurile si supermarketurile si au devenit o imagine destul de comuna in multe bucatarii de la oras. Si probabil un ajutor de nadejde si pe timp de iarna la conac. Dar cum ar fi sa gatesti intr-o zi cu soare si in loc sa te duci la piata pentru verdeata si alte plante aromatice ai merge in gradina sa iti culegi atat cat iti trebuie? Eu am intotdeauna in frigider verdeata cumparata ‘ca sa fie’, in speranta ca o voi folosi la ceva, insa mi se intampla des fie sa nu o folosesc pe toata fie sa nu o folosesc deloc si dupa ceva vreme trebuie sa o arunc. La conac insa ea ma asteapta in gradina.

In aprilie e un moment numai bun sa gandim coltul plantelor aromatice si chiar sa le plantam. Sa le luam la rand. Multe dintre ele sunt plante anuale, foarte putine perene, asa ca va trebui sa faceti aceasta planificare si plantare in fiecare an.

Busuiocul. Mai intai semintele de busuioc se planteaza in ghiveci, in februarie-martie, si ghiveciul se tine pana pe la sfarsitul lunii aprilie in casa, dupa care se planteaza in gradina. E cam sensibil la frig asa ca e bine sa asteptam sa treaca toata zapezile mieilor. Se uda frecvent dar cu putina apa. Eu folosesc foarte des frunzele pentru mancare si salata, de aceea imi place sa am o tufa bogata de busuioc. La sfarsitul verii tai plantele si le usuc cu totul, ca sa am busuioc si peste iarna (inca mai am).busuioc gardening aboutcom

Cimbru. Imi place foarte mult cum miroase aceasta planta si mereu imi aminteste de carnatii pe care ii facea bunicul meu in fiecare an de Craciun, pentru ca punea in ei cimbru. Primavara cumpar seminte de cimbru pentru ca nu ma pricep prea bine sa recoltez seminte de la plantele din gradina mea. La cimbru treaba merge ca si la bucuioc, mai intai plantat primavata in ghiveci, dupa care mutat in gradina. Am incercat si varianta cu plantatul direct in gradina si a mers, si la busuoic si la cimbru, cu conditia sa fie destul de cald afara.cimbru

Coriandrul. Il plantez si pe acesta tot in aprilie – mai. Este tot o planta anuala, deci trebuie sa repet figura si la anul. Are nevoie de multa lumina asa ca o plantez intr-un loc luminos si calduros din gradina. In aprilie – mai la plantare este foarte probabil ca restul tufisurilor/copacilor din jur inca sa nu fie infrunziti si zona doar sa para luminoasa, dar sa se nimereasca de fapt sub un copac mai tarziu. Tot patitu-i priceput 🙂

Leusteanul. Este o planta atat de comun gasita la noi la tara, insa mi se pare inegalabila. Probabil trebuie sa mananci un bors bun cu leustean sa intelegi cat de grozava este aceasta planta. In copilarie bunica mea ma trimitea sa culeg leustean din curte – si cand tufa noastra nu mai era de ajuns mergeam sa cer de la vecini. Pe drum intotdeauna miroseam buchetul de leustean si mai fac asta si acum cand ma intorc cu el de la piata. Spre bucuria mea, leusteanul este o planta perena, asa ca mereu il gasesc  in gradina acolo unde l-am plantat anul trecut. Se inmulteste atat prin seminte, cat si prin desparturea tufelor, primavara. Nu e foarte pretentios, asa ca plantarea rasadurilor de leustean se poate face si primavara si toamna.leustean_verde arhivafoto

Patrunjelul. Inca o planta perena si consacrata in bucataria romaneasca. De fiecare data cand trebuie sa cumpar cate o legatura anemica de patrunjel de la supermarket imi doresc sa il culeg din gradina. Si aici inmultirea functioneaza tot cu seminte si tot in martie-aprilie–mai. Daca gradina e de fapt in ghivece pe balcon sau in bucatarie poate fi plantat oricand.patrunjel

Mararul. A treia planta populara in bucatarie la noi, la fel de nepretentios si la fel de peren. Il semanam si primavara si toamna in gradina, iar in ghiveci, oricand. Mararul il plantez in tufe mai mici si rasfirate prin toata gradina, iar toamna tijele cu flori mari, galbene merg de minune in borcanele cu muraturi.marar gradina

Menta. Multa vreme am crezut ca menta se foloseste doar la ceai. Pana cand am descoperit mancarea libaneza si o gramada de alte retete in care se foloseste menta. Si menta este o planta perena si se inmulteste de una singura, iar de la an la an veti vedea tufe din ce in ce mai mari. Se poate planta fie prin seminte, fie prin rasaduri. Nu trebuie multe pentru ca se inmulteste repede, asa ca ii trebuie o zona in care sa aiba loc sa se extinda. In decursul aceluiasi sezon menta poate fi taiata de cateva ori si se regenereaza foarte bine. Imi mintesc o vara in care mama a pus intr-o camera din pod menta la uscat – macar si pentru mirosul acela si tot merita sa avem ceva menta in gradina!menta

Oregano. Si oregano este o planta perena, dar la noi la tara este mai putin intalnita, pentru ca este o planta mediteraneana si temperaturile de la noi nu-i sunt chiar pe plac. Insa nu este imposibil sa ai oregano in gradina, dar ii trebuie multa lumina. Aroma frunzelor proaspete de oregano nu are aproape nicio legatura cu ce cumparam din magazin. Putem aplica si aici schema ‘plantat in ghiveci, mutat in gradina cand e cald. Ca sa avem funze mai mult timp e bine sa rupem florile cand apar. La sfarsitul verii se taie tulpinile si se pun la uscat, radacinile se lasa in pamant si se acopra cu niste muschi. La vreo 4 ani tulpinile devin lemnoase, semn ca planta trebuie inlocuita.

Rozmarinul. Probabil va ganditi la cartofi la cuptor cu rozmarin, asa cum ma gandesc si eu. De multe ori am cartofi acasa si as vrea sa ii fac cu rozmarin si ce usor ar fi daca rozmarinul ar fi chiar in curtea mea! Am cumparat un ghiveci de la supermarket insa ceva nu i-a placut in apartament si s-a uscat destul de repede, asa ca mai facem o incercare, de data asta in gradina. Semintele se plateaza primavara pana cel tarziu in mai si incoltesc mai greu decat ale altor plante aromatice. Si aici este mai bine sa il plantam mai intai in ghiveci, apoi in gradina, dar abia in primavara urmatoare. Nu are nevoie de multa apa, insa are nevoie de multa lumina.

Salvia. Am cumparat recent de la piata un buchet de salvie uscata si acum imi doresc foarte mult sa am si eu in gradina. Se inmulteste prin seminte in aprilie direct in pamant, sau in martie, in rasaduri. Daca am mers pe varianta rasaduri, acestea se planteaza in gradina in luna mai. Are si ea nevoie de soare, pamantul sa fie umed dar nu in exces pentru ca i se ingalbenesc frunzele.

Tarhonul. Tarhonul nu era un favorit pana cand nu am descoperit – recent – ce gust minunat si ce aroma are in ciorba de afumatura cu cartofi. Merita un loc in gradina! Tarhonul este peren, se inmulteste prin butasire sau prin divizarea tufei. Butasii se planteaza in aprilie – mai. Exista si seminte de tarhon – asa numitul tarhon rusesc, dar are o aroma mai slaba. Cel care se inmulteste prin butasi este tarhonul francez si are o aroma foarte puternica.

Levantica. Stiti pozele acelea cu lanuri mov de levantica in Franta, nu? Mereu m-am intrebat cum trebuie sa miroasa acolo. O tufa mai mare de levantica in gradina ar putea fi de ajuns sa imi satisfaca aceasta curiozitate. Si lavanda, ca si tarhonul, se inmulteste prin butasi. Se planteaza si primavara si toamna. Exista si seminte de lavantica care se planteaza in ghiveci sau in gradina din martie pana in iunie, insa germineaza un pic mai greu.lavender_and_crocosmia

Acum ca ne-am organizat un pic gradina si ne-am imbatat simturile la gandul mirosurilor plantelor aromatice, sa ne facem planul cu mancarurile pe care le vom gati folosind toate aceste minunatii!