Casa pasiva, care se incalzeste de la soare: un pas catre casa independenta energetic

Casa pasiva este un concept care incepe sa ia amploare mai ales in vestul Europei, pe masura ce lumea devine tot mai constienta ca trebuie sa reduca consumul de energie. In Germania, Austria sau Elvetia conceptul de casa pasiva are deja multi sustinatori. Nu doar pentru ca nemtii sau austriecii sunt mai ecologisti ci si din cauza ca aceste tari depind intr-o proportie foarte mare de gazele naturale de la rusi pentru incalzirea pe timpul iernii, iar facturile sunt tot mai mari.

In Romania, abia se vorbeste despre asa ceva si sunt doar cateva astfel de case. Ca in multe alte domenii, la noi inca nu s-a pus serios problema reducerii consumului de energie. Dar urmeaza liberalizarea pretului gazelor naturale si liberalizarea pretului la energie si fara sa vrem vom deveni toti mai ecologisti.

Ce este o casa pasiva? Definitia spune ca o casa pasiva este acea locuinta care consuma mai putin de 15 kWh pe metrul patrat pentru incalzire/racire in decursul unui an. Tradus, asta inseamna un consum de circa zece ori mai mic decat la o casa veche si de patru ori mai mic decat la o casa noua obisnuita. Exista o lista de vreo zece criterii pe care o casa trebuie sa le indeplineasca pentru a fi considerata o casa pasiva. Nu voi intra in detalii, daca va plac cifrele le gasiti aici.

In esenta casa pasiva trebuie sa aiba pierderi minime de energie si sa foloseasca energia pe care o poate culege din mediul inconjurator (de la soare, de la pamant si chiar caldura produsa de persoanele care o locuiesc).

Proiectarea casei are o importanta foarte mare, deoarece este nevoie ca spatiul interior sa fie cat mai compact si sa aiba putine spatii in care se face schimb de caldura intre interior si exterior (cunoscute ca punti termice). Asta e important mai ales vara si iarna cand diferentele dintre temperatura interioara si cea exterioara sunt mai mari. Din acest motiv, multe case pasive au doar o singura usa de intrare, usile fiind una dintre principalele punti termice.

Tot de proiectare tine si amplasarea ferestrelor. In general, casele pasive au ferestre mari la sud, dar mai mici la vest si est. Asta deoarece casa are nevoie de cat mai multa caldura si lumina de la soare iarna. In schimb, ferestrele mari amplasate la sud nu sunt o problema prea mare vara, cand soarele are o traiectorie mai inalta pe bolta cereasca si in amiaza razele lui cad pe acoperis si pe partea de vest a casei, ceea ce face necesar ca ferestrele de la vest sa fie mai mici, pentru a nu permite incalzirea.

Izolarea casei este foarte importanta. In general, o casa pasiva are izolatii cam de doua ori mai groase decat o casa normala. Izolarea aceoperisului este de asemenea foarte importanta. Ferestrele sunt triplu stratificate si stau tot timpul inchise, aerisirea realizandu-se printr-un sistem de ventilatie cu pompe de caldura. Sistemul ia aerul de afara, il introduce intr-un sistem de caldura unde se intalneste cu cel care iese, castigand astfel cateva grade, dupa care intra intr-un compresor de caldura care il aduce la temperatura dorita de proprietar. Acest sistem de ventilatie asigura un aer curat si cald in toata casa.

Pentru suplimentarea incalzirii, casele pasive pot fi dotate optional cu panouri solare. Acestea pot furniza necesarul suplimentar de caldura si apa calda.

Specialistii spun ca desi costa cam cu 10-20% mai mult decat o casa normala, casa pasiva isi merita banii deoarece economiile sunt foarte mari, mai ales vara si iarna (nu este nevoie de aer conditionat iar incalzirea conventionala costa foarte putin). Din punct de vedere economic suna perfect.

Specialistii dezvolta in fiecare an noi sisteme de izolatii pentru a face aceste case cat mai eficiente, iar arhitectii cauta solutii pentru a le face si cat mai atractive si mai confortabile. Se pare ca o astfel de casa nu este doar eficienta ci si confortul este mult mai ridicat decat intro casa normala.

In plus, o astfel de casa poate deveni foarte usor independenta energetic prin dotarea cu panouri fotovoltaice sau miniturbine eoliene, care sa asigure consumul de energie electrica.

DAR… personal nu stiu cat de bine m-as simti intr-o astfel de casa-termos. Care mai este placerea sa ai casa la tara daca nu poti sa deschizi larg ferestrele si sa lasi aerul proaspat al diminetii sa te trezeasca sau seara sa lasi geamul deschis ca sa asculti greierii. Nu as vrea ca din dorinta de a proteja natura sa ma rup cu totul de ea. In al doilea rand, mi-ar placea ca la viitorul conac sa folosesc cat mai multe materiale naturale. Nu stiu cat de bine m-as impaca cu izolatiile artificiale din polistiren, care sunt produse la randul lor cu tehnologii poluante si nu sunt biodegradabile.

Probabil ca exista insa solutii pentru toate. Nu spune nimeni ca nu poti folosi principiile unei case pasive pentru a-ti construi casa asa cum ti-o doresti.

134567Passivehouse_section

Sursa foto: passivehouse.us

 

Comments are closed.