Cel mai scump conac de vanzare in Romania

Domeniul Heresti din judetul Giurgiu, cel mai scump conac boieresc aflat la vanzare in Romania, are o istorie de aproape 400 de ani.

Istoria domeniului Heresti incepe cu familia Nasturel, una dintre renumitele familii de boieri din Vlahia in secolul 16. Unul dintre membrii acesteia, Udriste Nasturel, a devenit consilier personal si ambasador al domnitorului Matei Basarab, iar sora lui, Elena Nasturel, a fost sotia domnitorului. In acea perioada, familia Nasturel a contruit si “Casa de piatra”, principal cladire a domeniului.

Conacul Herescu 1

La inceputul seculului 19, urmasii scapatati ai boierilor Nasturel i-au vandut propietatea printului, Milos Obrenovici al Serbiei. In 1881, domeniul Heresti a fost achizitionat de Anastase Stolojan, unul dintre fondatorii Partidului Liberal Roman si ministru in guvernele lui I.C. Bratianu in perioada 1879 – 1897.

Conacul Herescu 2

In anii 1930, Heresti devine un renumit domeniu agricol ce producea fructe, legume, faina, vandute in Romania sau exportate.
Conacul Herescu 23

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, regimul comunist a nationalizat domeniul, expulzandu-i pe fostii proprietari. Totusi, spre deosebire de alte conace istorice care au fost transfomate in cladiri administrative sau lasate in paragina, “Casa de piatra” construita de familia Nasturel a fost restaurata de comunisti dupa planurile originale.
Conacul Herescu 22

“Casa de piatra” Heresti este situata la marginea unei coame de teren de pe malul raului Arges. A fost construita in totalitate din blocuri de piatra de var, probabil aduse dintr-o cariera din Bulgaria, transportate la Heresti pe Dunare si Arges. Conacul, in forma de “L” cu laturile de dimensiuni egale, este de fapt un “duplex”, avand si doua intrari identice pe ambele laturi ale coltului interior al cladirii.
Conacul Herescu 19

Intrarile sunt decorate in stil baroc, purtand deasupra fiecareia armele familie Nasturel. Fiecare intrare era destinata unuia dintre cei doi frati Nasturel (Udriste si Kazan) iar casa a fost impartita in 2 unitati identice pentru a separa cele doua familii.
Conacul Herescu 4

Cele doua pivnite boltite au de asemenea doua intrari separate. Cele doua pivnite spatioase, scarile si parterul cu ferestrele in stil baroc, mici, au fost pastrate in starea lor originala din secolul 17, in timp ce etajul superior a fost in mare masura renovat, oferind 5 camere spatioase si doua mai mici, cu arcada, avand o suprafata totala de 340 mp (680 mp pentru parter si etaj). Acoperisul de deasupra podului este din tigla rosie.
Conacul Herescu 5Conacul Herescu 6 Conacul Herescu 7 Conacul Herescu 8 Conacul Herescu 9 Conacul Herescu 10 Conacul Herescu 11 Conacul Herescu 12 Conacul Herescu 13 Conacul Herescu 14 Conacul Herescu 15 Conacul Herescu 16

Proprietatea mai cuprinde si “Casa Stolojan”, construita in jurul anului 1835 si modernizata in anii ’30 de familia Stolojan, care s-a mutat in aceasta casa in urma unui incediul, in 1931. Dispune de un parter, etaj si mansarda, cu o suprafata totala a celor doua etaje de 494 mp. Casa veche are pereti de caramida si acoperis de tigla. Pardoseala si scarile de beton au fost adaugate in anii ’30, odata cu utilitatile necesare (apa, curent, incalzire).
Conacul Herescu 20

Domeniul se intinde pe o suprafata de 3.87 hectare de teren. Este localizat la 36 de kilometri de Bucuresti, aproape de soseaua care duce catre Oltenita.Conacul Herescu 21

Domeniul a fost retrocedat la finalul lui 2013 urmasilor familiei Stolojan, care l-au scos la vanzare pentru 1,5 milioane de euro, prin intermediul agentiei imobiliare Perfect Casa.