Conacul verde: prietenos cu natura si independent energetic

conacul verde1

Pentru mine, conacul de vis este in mijlocul naturii, mai departe de sat si de civilizatie. As prefera sa nu am vecini, pe care sa-i salut dimineata peste gard, ci sa ies pe terasa si sa-mi beau cafeaua privind dealurile nesfarsite cu vie sau padurea. Tocmai de aceea, mi-as dori o casa care sa fie in armonie cu peisajul inconjurator, dar care sa-mi ofere si confortul cu care m-au obisnuit cei peste 20 de ani petrecuti la oras. Idealul este o casa eficienta si independenta energetic. Cum pot fi atinse aceste deziderate?

1. Efiecienta energetica inseamna  un consum de energie cat mai redus pentru iluminarea si incalzirea casei si pentru functionarea aparatelor electronice si electrocasnice. Consumul de energie electrica poate fi redus prin folosirea becurilor de ultima generatie, cu led sau halogen, pentru iluminarea locuintei, dar si prin proiectarea unor ferestre mari, care sa permita o iluminare naturala cat mai buna a casei si astfel sa reduca necesarul de iluminare artificiala.

ferestre mari
Ferstrele mari ofera o iluminare eficienta a locuintei, dar fac si legatura cu mediul inconjurator.
Foto: Conrad Romano Architects

 

Eficienta energetica se poate obtine si prin constructia casei in asa fel incat sa fie usor de incalzit iarna si usor de racit vara. Pentru asta e nevoie de o izolare foarte buna a peretilor si prin folosirea unor materiale cat mai naturale, pentru a permite peretilor sa respire, astfel incat sa nu se formeze igrasie sau mucegai. De asemenea, pentru climatizare pot fi folosite solutii cu consum redus de energie, cum ar fi pompele de caldura, care functioneaza pe baza transferului de caldura dintre locuinta si scoarta terestra. Pompele de caldura, desi sunt o solutie destul de costisitoare, pot asigura un climat relativ constant deoarece temperatura din scoarta terestra variaza mai putin decat temperatura atmosferica. Cei care promoveaza aceasta solutie spun ca vara aproape ca nu mai este nevoie de aer conditionat, in timp ce iarna costurile suplimentare de incalzire scad foarte mult. Pentru incalzire, o solutie mai eficienta decat caloriferele obisnuite ar fi incalzirea prin pardoseala, care asigura o distribuire uniforma a caldurii in toata casa.

Alte trucuri pentru obtinerea eficientei energetice sunt construirea de camere sub nivelul solului, mai ales in zona de deal si de munte, care ajuta la mentinerea unei temperaturi constante datorita transferului de caldura, sau alegerea unghiului acoperisului in asa fel incat vara sa blocheze razele soarelui in perioade de maxima intensitate si iarna sa permita soarelui sa patrunda mai mult in locuinta.

casa in stanca
In zonele calde, cum sunt Spania, Grecia sau Orientul Mijlociu, casele in stanca sunt ceva obisnuit. Acestea pastreaza o temperatura mai redusa in timpul verilor mediteraneene.
Foto: Flickr (Cave homes Spain)

De asemenea, eu personal mi-as dori foarte mult sa am si un beci unde sa pastrez legumele si fructele produse la mosie si conservele pentru iarna, astfel incat sa nu am nevoie de frigidere mari si alte spatii de depozitare frigorifica cu consum de energie.

2.Independenta energetica inseamna sa-ti asiguri energia necesara casei din surse proprii, fara sa ai nevoie sa fii conectat la reteaua locala de energie electrica. Asta necesita investitii substantiale in echipamente de producere a energiei din surse regenerabile (solar, eolian, hidro), dar te scuteste de plata facturilor la Electrica, Enel, E.On sau CEZ si mai ales de cresterile de tarife la energia electrica. In general, specialistii recomanda solutii combinate pentru casele off the grid (desprinse de retea), care constau in mini turbine eoliene si panouri solare. Aceste sisteme folosesc acumulatori pentru stocarea energiei si pot fi adaptate la consumul specific fiecarei locuinte.

panouri solare
Panurile solare montate pe acoperis nu mai sunt de mult o raritate.

Panourile fotovoltaice ofera energie atat vara cat si iarna, indiferent daca e soare sau nu. Desigur, vara, in zilele senine, randamentul acestora este mai mare, adica produc mai multa energie. Exista si panouri solare pentru producerea de caldura si apa calda, care de asemenea functioneaza atata vara cat si iarna.

eoliana2
O eoliana langa casa poate acoperi intregul consum al unei gospodarii.

Mini trubinele eoliene sunt o solutie buna in zonele cu vant. Energia eoliana nu este insa constanta, de aceea se recomanda utilizarea lor in combinatie cu alte surse de energie continue, cum sunt panourile solare. Generatoarele electrice pe baza de benzina sau motorina pot fi de asemenea o solutie de urgenta, in cazul in care apar defectiuni in sistem.

Eu mi-as dori sa am si o mica moara de apa careia sa-i atasez o turbina pentru producerea energie electrice. Asta daca voi avea norocul ca pe langa conac sa am un parau care sa curga tot timpul anului.

moara de apa
Pe langa aerul pitoresc, o moara de apa poate fi o buna sursa de energie electrica.
Foto: www.sxc.hu

Cum spuneam, echipamentele de producere a energiei regenerabile sunt costisitoare, dar expertii spun ca investitia se amortizeaza in timp, prin faptul ca nu mai platesti facturi la energie. In plus, exista scheme de ajutor prin care statul subventioneaza unele investitii de acest fel, cum este programul Casa Verde. Voi reveni in articolele viitoare cu o analiza mai detaliata privind independenta energetica si, sper, si cu cateva cifre relevante.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *