Cosul de legume: o viata mai sanatoasa, dar si o afacere cu potential

Multa lume cultiva legume la tara pe langa casa, insa putini stiu cum sa faca din asta o afacere. Acesta este principalul motiv pentru care foarte multa lume de la tara traieste in continuare in saracie, in timp ce in Bucuresti lumea plateste 11 lei pe kilogramul de ardei importati din Spania sau 6 lei pe kilogramul de rosii din Olanda, fara gust si consistenta de carton.

E drept ca vara se gasesc in piete si in supermarketuri si legume romanesti, mai ieftine, insa de cele mai multe ori intermediarii isi trag profiturile, in timp ce cultivatorii, cei care fac toata munca, abia isi acopera costurile. Iar de 20 de ani, statul a fost incapabil sa vina cu solutii pentru sustinerea agricultorilor locali.

gradinaIn ciuda tuturor piedicilor, cultivarea legumelor poate deveni o indeletnicire profitabila atunci cand cei care produc stiu sa se si promoveze. Este cazul a doua familii de tineri fermieri din Ialomita care au lansat una dintre cele mai in voga afaceri din domeniul agriculturii bio: cosuldelegume.ro. Povestea lor este simpla si este probabil ceea ce multi viseaza sa faca dar nu au inca curajul sa faca: sa se mute de la oras la tara, sa renunte la joburi poate bine platite, dar stresante, si la “confortul” vietii la bloc si sa duca o viata mai simpla, dar mai sanatoasa.

In timp ce multi se amagesc jucand Farmville, ei au decis sa-si faca o ferma adevarata, unde cultiva legume dupa metode traditionale. Produsele lor, poate nu la fel de aratoase precum cele “clonate” de pe rafturile supermarketurilor, sunt insa mai sanatoase, motiv pentru care sunt la mare cautare in randul “corporatistilor” din Bucuresti, care isi doresc sa manance si sa traiasca mai sanatos. Marele atu al afacerii este ca livreaza legumele la domiciliul clientului, iar comenzile pot fi facute online, ceea ce scuteste clientii de efortul unui drum la piata. Cu un click, poti avea cosul de legume la usa.

rosii coapte

Desigur, livrarea produselor presupune un efort in plus, dar merita, deoarece pretul obtinut pentru o legatura de ceapa sau un kilogram de rosii este mult peste cel obtinut de taranii care isi vand legumele angro la marginea campului. Chiar si fara o suprafata foarte mare de teren, aceasta afacere poate fi sustenabila, mai ales atunci cand iti faci clienti fideli care comanda mereu de la tine. Un model de afacere care poate fi urmat si adaptat de micii fermieri, dar si de cei care vor sa renunte la birou si sa devina fermieri.

Desigur, este si mult de munca. Din martie si pana pe la sfarsitul lui octombrie trebuie sa tragi din greu. Chiar si vara cand altii merg de regula in concediu, trebuie sa stai si sa-ti ingrijesti gradina. Pentru ca atunci e toiul legumelor si atunci afacerea infloreste. Imediat ce se duce zapada, terenul trebuie pregatit, trebuie construite solariile. Apoi trebuie sa prasesti, sa smulgi buruienile, sa irigi. Uneori ploua si e frig, dar gradina nu asteapta.

pregatirile de primavaraDar satisfactia de a vedea cum plantele cresc de la o saptamana la alta, cum rosiile se fac mai mari si mai rumene, aceasta minune pe care ne-o ofera pamantul, face sa merite efortul. Plus placerea de a manca niste legume gustoase si pline de vitamine, crescute de mana ta.

rosii frumoase

Piata exista si este in crestere. Preocuparea pentru o viata sanatoasa si cererea pentru produse bio este tot mai mare. Cheia este promovarea. Sa-ti gasesti nisa si sa faci ca mesajul tau sa ajunga la cei cu adevarat interesati, iar astazi ii gasesti mai ales pe Facebook sau pe alte retele de socializare. Fiind printre primii care au inteles acest lucru, tinerii fermieri de la cosuldelegume.ro merita un mare LIKE! Au deja vreo 27.000. Ce legume puteti gasi la ei si in ce perioade:

calendarul legumelorSursa foto: Facebook