In bucatarie la conac: colacei si alte minuni la cuptor

La conac niciodata mainile nu stau. In bucatarie, dupa ce aprind focul dis de dimineata, pregatesc aluatul pentru colaci, colacei si covrigei. Colaceii ii vom da colindatorilor care vor veni cu Anul Nou in cateva zile.

Mainile – care au invatat aceste taine de la bunica, si de la alte femei dibace din sat – framanta vartos aluatul, si apoi cu migala dau forma covrigeilor si colaceilor.

Cu o pensula facuta din pene de gasca, ung apoi colaceii cu ou, si presara seminte de mac.

colaci_craciun_0020mic colaci_craciun_0021mic colaci_craciun_0023mic

Aseaza colacii in tava, apoi in cuptor.

colaci_craciun_0011mic colaci_craciun_0013mic colaci_craciun_0017mic colaci_craciun_0018mic

colaci_mari_craciun_0031 colaci_mari_craciun_0032 colaci_mari_craciun_0036 colaci_mari_craciun_0037 colaci_mari_craciun_0038 colaci_mari_craciun_0048 colaci_mari_craciun_0050

In cateva minute, miroase in toata casa a colaci copti, si toti cei ai casei incep sa se adune, aparent fara motiv, in bucatarie, care devine, inca o data, sufletul casei.

colaci_craciun_0006mic colaci_craciun_0007mic colaci_craciun_0008mic colaci_craciun_0029mic colaci_craciun_0031mic

colaci_mari_craciun_0006 colaci_mari_craciun_0008 colaci_mari_craciun_0009