Mai intai livada si apoi conacul

Primul lucru pe care l-as face dupa ce as gasi terenul pe care-l visez ar fi sa fac un plan de dezvoltare si sa-l parcelez in functie de destinatii. Dupa ce ma decid unde ridic conacul trebuie sa hotarasc unde pun livada, via, ferma de legume si acareturile. O data ce planul e gata, probabil ca primul lucru pe care-l voi face inainte de a turna temelia conacului va fi sa plantez  livada. Asta deoarece vreau ca atunci cand conacul va fi gata sa pot culege si primele fructe, iar pomii fructiferi au nevoie de cativa ani de la momentul plantarii pana cand vor da primele roade. La fel si via.

In functie de dimensiunea terenului pe care-l voi avea la dispozitie voi decide cat de mare va fi livada. Oricum ar fi, mi-as dori sa am la conac cat mai multe specii de pomi fructiferi care se fac pe plaiurile noastre: meri, peri, pruni, ciresi, visini, caisi, piersici, gutui si nuci, fiecare cu cat mai multe soiuri. Astfel ma asigur ca voi avea fructe proaspete incepand din mai pana in octombrie, dar si materie prima pentru gemuri si compoturi care vor sta atat de bine peste iarna in camara de la conac.

In livada voi aloca o parcela separata si pentru arbusti fructiferi: zmeur, mur, coacaz, merisor, care nu au nevoie de o ingrijire speciala.

Pentru a avea o livada diversificata as avea nevoie in prima faza de circa un hectar de teren. Pe urma, daca voi decide a fac o afacere din asta, voi incerca sa o extind si sa cultiv soiurile cu cele mai bune rezultate. O livada de pomi fructiferi poate fi o afacere mai usor de gestionat decat o gradina de legume, de exemplu, deoarece pomii fructiferi sunt mai usor de intretinut. Totusi, livada necesita lucrari de primavara obligatorii si cel putin doua tratamente pe an impotriva daunatorilor, iar toamna pomii trebuie pregatiti pentru iarna, adica tulpina trebuie invelita pentru a fi protejata de atacul rozatoarelor.

Ideal ar fi ca pomii fructiferi sa nu fie stropiti deloc pentru a avea fructe cat mai ecologice, dar fara tratamente productia va fi extrem de slaba, iar ca afacere ar fi neprofitabila. As incerca insa la livada mea sa plantez soiuri cat mai rezistente, adaptate la conditiile climatice din Romania si sa folosesc tratamente traditionale care otravesc mai putin planta si fructele.

Sursa foto: www.sxc.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *