Timp liber la conac: Sa facem obiecte decorative din lut pentru casa si gradina

In bucataria de la conac avem multe vase de inspiratie traditionala, majoritatea din lut, cumparate de peste tot din plimbarile prin Romania, pe unde exista mestesugari in ale olariei.

Cum ar fi insa sa incepem noi sa olarim, chiar asa, fara sa avem talent? Sa ne infrumusetam casa si gradina si in acelasi timp sa avem si o activitate atat de aproape de radacinile noastre (gata, pauza de la computer, incepem sa olarim!).

Poate nu o sa ajungem sa facem niste obiecte atat de frumoase ca cele din fotografiiile de mai jos, dar cateva ulcioare, farfurii simple si elemente decorative pentru gradina tot putem sa incercam.

set vesela ecologic arta ceramicro

Primele obiecte pe lista mea ar fi ghivece pentru flori si pentru ierburi aromatice. Apoi, as face cateva elemente decorative pentru gradina, iar in final as incerca vreo cateva obiecte pentru bucatarie. Majoritatea probabil ar avea culoarea lor natur, pentru ca nu as incerca si sa le pictez – desi, de acord, arata mai bine colorate. Insa eu as vrea sa nu ma complic si sa le dau un aspect simplu, aproape de pamant.

pottery sxchu 2

Olaritul a devenit in ultima vreme mai mult o indeletnicire de teambuilding, care sa te scape de stress. Ne bucuram ca, oricare ar fi motivele, cineva inca mai face asta. Daca obiectele din lut se gasesc relativ usor atat in Bucuresti cat si in regiuni ale tarii renumite pentru traditia in olarit, nu acelasi lucru se poate spune si despre cursurile de olarit. Exista multe cursuri de lucru manual – inclusiv olarit – pentru copii la diferite muzee, evenimente, insa pentru adulti care sunt serios interesati de asta, e mai greu sa gasesti ceva.

olarit atelierul de ceramica

Insa exista, si iata doua cursuri pe care le-am gasit.

  • Olarit cu Mihai Sturza, workshop intre 12 si 14 aprilie, costa 400 de RON, mail la [email protected], 200 de ron in avans. Cursul se organizeaza undeva in zona hotelului Marriott – 13 Septembrie.
  • Ar mai fi cei de la Atelierul de Ceramica – mail la [email protected] Ei fac ceramica moderna dar la atelierul de uceniciei puteti crea si alte tipuri de obiecte mai traditionale.

Daca ar fi sa ne apucam de treaba serios si sa incepem sa producem obiecte din lut, costa un pic, insa nu sunt preturi atat de mari incat sa fie ceva de neatins. O roata electrica de dimensiuni mici costa cam 2.000 RON, iar un cuptor electric despre care cei mai priceputi spun ca e economic costa in jur de 7.000 RON. Daca vreti sa faceti din asta o afacere, undeva pe la 10.000 de RON este investitia initiala.

ceramica horezu wikipedia commons

Cine sta deja la conac si are indemanare de mecanic si de tampla poate sa construiaca o roata a olarului cu vreo 600 de RON. Mai multe informatii daca va pasioneaza gasiti la http://mihaisturza.blogspot.ro/.

Varianta mult mai simpla este sa cumparati obiectele gata facute – fie de la mesteri olari, fie cele care exista la magazinele de bricolaj. Oricum ar fi, bucurie in casa si gradina sa va aduca!

foto: Atelierul de Ceramica, sxc.hu, Wikipedia.

wpengine

This is the "wpengine" admin user that our staff uses to gain access to your admin area to provide support and troubleshooting. It can only be accessed by a button in our secure log that auto generates a password and dumps that password after the staff member has logged in. We have taken extreme measures to ensure that our own user is not going to be misused to harm any of our clients sites.