Un fost grajd de vite transformat in casa de vacanta de lux

Un grajd vechi din piatra abandonat nu e la prima vedere locul cel mai potrivit pentru a-ti petrece vacantele. Dar cand e un grajd abandonat pe o panta insorita din munti, incojurat de padure si verdeata, poate deveni conacul visat, daca-ti lasi putin imaginatia sa lucreze.

Asta au facut doi tineri arhitecti spanioli, Carlos si Camino Alonso, care au transformat un sopron de vite intr-o superba locuinta de vacanta. Cei doi frati, parteneri ai firmei de arhitectura Abaton, au vazut potentialul unde altii vedeau doar o ruina. Ei au pastrat vechea structura a grajdului, avand incredere in instinctul pastorilor de vite care l-au construit in urma cu cine stie cate sute de ani in urma, dar la interior au folosit instrumentele arhitecturii moderne pe care o reprezinta. Astfel, rezultatul este spectaculos: un exterior traditional foarte pitoresc, in consonanta cu mediul inconjurator si un interior modern si foarte confortabil, cu toate utilitatile vietii contemporane.

Ei au folosit din plin avantajele oferite de mediul inconjurator. Paraiasul care curge in spatele grajdului, din care se adapau in trecut vacile, a fost imblanzit intr-o fantana in curtea interioara a casei. Aceasta zona ofera racoare pentru intreaga casa in zilele toride ale verilor spaniole. paraiasul curge pe sub casa si se varsa intr-o piscina in fata casei, care are astfel apa proaspata mereu, iar apoi isi urmeaza drumul lui in vale. Tinerii arhitecti au exploatat la maximum aceasta sursa de apa, construind un dus natural langa casa si instaland si o miniturbina care foloseste puterea apei pentru a produce electricitate. Pentru a asigura intrg necesarul de energie electrica, ei au dotat casa si cu panouri solare, foarte eficiente mai ales vara.

Casa proiectata de cei doi este foarte aproape de casa pasiva, deoarece necesarul de energie pentru climatizare este destul de redus. Vara, paraiasul din curtea interioara asigura racoare. In schimb iarna casa beneficiaza de razele soarelui, fiind pozitionata cu fata catre sud. Astfel, ferestrele mari asigura incalzirea spatiilor de locuit, iar obloanele din lemn care pot fi trase noaptea reduc pierderile de caldura.

Cat despre peeisaj, mai bine las imaginile sa vorbeasca.

panorama de susintrare laterala ziuafatada varacealalta lateralaapa curgedusulpe marginea piscineiloc de relaxarevedere de pe marginea piscinei curtea interioaraizvorul din casavedere la curtea interioaraliving room cu semineusemineuscara interioaravedere din sufrageriedormitor cu verdeatadormitorcasa iarna